محصولات تراریخته و غذایی دکتر رضا اطمینانانی


محصولات تراریخته و غذایی

در جهان امروز ، تأمین غذا برای جمعیت رو به رشد بسیار مهم است. در کشورهای توسعه یافته ، این یک مشکل نیست. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، 70 درصد درآمد معمولاً صرف غذاهایی می شود که همه نیازهای ریز مغذی را برآورده نمی کنند.

در کشورهای در حال توسعه ، پدیده گرسنگی پنهان برای کودکان و مادران وجود دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که غذای مصرفی ارزش غذایی لازم را نداشته باشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی یادگیری آنها را در سنین مدرسه مختل می کند و همچنین توانایی آنها را برای انجام وظایف بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. مواد غذایی اساسی در چنین کشورهایی از نظر مواد معدنی و ویتامین فقیر هستند و هزینه پرورش غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، زمین کشاورزی برای تولید غذا مورد نیاز است. تا کنون ، میزان زمین های کشاورزی محدود است. در چنین شرایطی ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید غذاهای تراریخته و اصلاح شده از نظر تغذیه یا اصلاح ژنتیکی ، روشی مفید و کارآمد برای تولید محصولات کشاورزی است. به دلیل افزایش تقاضا برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، گونه های پرمحصول و پربازده مورد نیاز است. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها در نتیجه جهش های طبیعی روزانه تغییر می کنند و گونه های جدیدی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی انتقال ژن ها را بین گونه ها ممکن می سازد.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش می دهد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، راهی جدید و م toثر برای افزایش عملکرد و تولید محصول ، کاهش استفاده از حشره کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های کشاورزی و در نهایت تغییر انتقال ژن است. مقدار ریز مغذی ها و بهبود فراهمی زیستی آنها در غذا.

یکی دیگر از مزایای این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات آلرژیک طبیعی موجود در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اصلی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه راهی برای کاهش کمبود مواد مغذی است.

در این زمینه سه استراتژی مهم وجود دارد:

1- کاهش میزان ترکیبات ضد تغذیه ای در غذاها که مانع تحویل و جذب مواد مغذی و ویتامین ها می شود.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیبات م promoteثر بر فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها.

3- افزایش میزان مواد معدنی و ویتامین ها.

کاهش میزان ترکیبات ضد تغذیه: راهکارهایی برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای مانند اسید فیتیک که در دانه ها به فلزات متصل می شوند و جذب را مهار می کنند. راهی برای افزایش منابع معدنی غذای مصرفی. فیتین شکل اصلی ذخیره فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها است و همچنین ترکیب مهمی برای جوانه زنی و رشد دانه است. به همین دلیل ، حذف این ترکیب از دانه ها غیرممکن است. بنابراین ، دانشمندان با اصلاح ژنتیکی و کاهش اسید فیتیک ، میزان فسفر موجود در دانه ها را افزایش دادند ، در نتیجه اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه جذب مواد معدنی را بدون به خطر انداختن فیزیولوژی گیاه افزایش دادند.

افزایش تعداد ترکیبات جذب کننده مواد مغذی:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، مقدار آنها در غذاهای اصلی مانند غلات کمتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در مقدار آنها باعث جذب بهتر این مواد معدنی می شود. از آنجا که این ترکیبات اجزای اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در مقدار آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. از طریق دستکاری ژنتیکی ، علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می توان جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش داد. در این رابطه ، مطالعات زیادی برای افزایش محتوای ریز مغذی برنج در این محصول انجام شده است ، که قدرت غالب اکثر مردم در کشورهای در حال توسعه است.

یکی از آنها افزایش میزان آهن برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. توالی ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 درصد جذب فریتین حیوانی است. اما آهن سویا بسیار زیستی در دسترس است و به خوبی جذب می شود. به همین دلیل است که دانشمندان توالی ژن پروتئین سویا را در برنج وارد کرده اند. بنابراین ، برنج با جذب آهن بالا به دست آمد. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژن گونه های برنج تولید کردند ، زیرا آندوسپرم برنج معمولاً فاقد این ویتامین است. بنابراین ، برنجی که جذب آهن و ویتامین A بالایی دارد به دست آمد.

جمعیت فقیر

برای فقرا ، غذاهای اصلی غذاهای اصلی هستند که 40 تا 55 درصد آهن دریافتی را تأمین می کنند. اگر یک ماده اصلی 50 درصد از آهن مورد نیاز خود را تامین کند (مانند برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن مقدار آهن موجود در برنج ، میزان آهن آنها را تا 50 درصد افزایش می دهد و افزایش مصرف آهن آنها از برنج با قابلیت تأمین زیستی آن را تا 50 درصد کاهش می دهد.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. نشان داده شده است که اثر مکمل آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی است ، اما 100 برابر بیشتر از هزینه برنج اصلاح شده ژنتیکی هزینه دارد. در نتیجه ، تولید محصولات تراریخته و غذایی مقرون به صرفه است و اثرات مثبت بلند مدتی دارد.

مواد فعال غیر مغذی:

گیاهان حاوی ترکیبات زیادی هستند که نقش تغذیه ای خاصی ندارند اما اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. به عنوان فیتواسترول هایی که سطح کلسترول خون را کاهش می دهند. به همین دلیل ، مقدار آن در دانه های روغنی از طریق اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

بیوتکنولوژی می تواند غذاهایی را از غلات ، میوه ها و سبزیجات تولید کند که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر غذاهای اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای افزایش طعم ، بافت و طعم برخی غذاها استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد تغذیه اشاره کرد. پروتئین ها اصلی ترین آلرژن های غذایی هستند و راه کاهش حساسیت زایی توقف بیوسنتز این پروتئین ها است. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ، ایجاد پاسخهای ایمنی نامطلوب است. این کار برای کاهش حساسیت زایی بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام می شود. ترکیبات سمی مانند سولانین موجود در سیب زمینی نیز با قرار دادن ژن اینورتاز مخمر در سیب زمینی کاهش یافته است. نمونه هایی از محصولات ساخته شده با این فناوری عبارتند از: روغن کانولا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج غنی از پروتئین و روغن سویا با امگا 3.

تراریخته و محصولات غذایی متخصص تغذیه اصفهان

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان غذاهای خاص ، غنی شده و بسیار مولد تولید کرد که برای حل مشکلات تغذیه ای دنیای مدرن بسیار ارزشمند هستند. فقدان چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز تعداد کمی از مردم در جهان نگران تغییرات ژنتیکی در این غذاها هستند و معتقدند علاوه بر همه اثرات مفید مفروض ، ممکن است تغییرات و عوارض جانبی در غذاها ایجاد شود. به بعد از.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی با ارائه شیوه های تغذیه ای اولیه و همچنین میزان و نحوه دریافت غذا می تواند نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه و تغذیه اصفهانی کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه رژیم غذایی و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

نوع مناسب چربی برای حفظ سلامتی



دیدگاهتان را بنویسید